
RESEPI DARI DAPUR ► UMMIZAIHADI
* 500 gm daging batang pinang - dihiris nipis
* 2 batang serai - diketuk
* 1 inci halia - diketuk
* air secukupnya untuk rebus daging (1 1/2 cwn.)
* *2 sb. rempah kari daging )
* *1 sb. rempah kurma ) *gaul bersama
* *1 st. serbuk ketumbar )
* *1 sb. serbuk cili kering - yg. kasar )
* 4 sb. kicap pekat manis (kalau nk lebih hitam & sedap, gunakan kicap ABC Heinz)
* 1 sb. sos Honey BBQ Blackpepper (tengok gambar Sini, kalau xda, campurkan 1 1/2 sb. sos blackpepper, 3 sb. madu & 2 sb. sos bbq)
* 1 st. cuka
* 3 sb. madu
* 1 st. gula (optional)
* garam secukup rasa
* minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk:-
* 5 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1 cm halia
Cara Memasak:-
1. Daging direbus dengan air secukupnya dan masukkan serai dan halia yang diketuk. Rebus hingga empuk. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga wangi dengan api sederhana.
3. Masukkan serbuk kari daging, serbuk kurma, serbuk cili kering, serbuk ketumbar dan serai yang direbus bersama daging tadi. Kacau sebentar.
4. Masukkan daging dan kacau balik rata-rata.
5. Tambah kicap pekat manis, cuka, sos honey BBQ, madu dan garam secukup rasa.
6. Tambah sedikit air jika terlalu kering. Masak hingga rempah meresap dan naik berminyak.
7. Seimbangkan rasa dan tutup api. Hidangkan dengan nasi putih atau nasi minyak.
0 comments:
Post a Comment