
RESEPI DARI DAPUR ► MAS-DAPURMAS
Bahan :
* 2 ketul ikan patin
* 1 ikat pucuk ubi
* 2 cawan santan - boleh letak lebih jika suka
* asam keping - ikut masam
* sedikit kiub ikan bilis
* 1 batang serai - dititik
* Garam jika perlu dan secubit gula
* * 2 biji cili merah
* * 4 biji bawang merah
* * 1 ulas bawang putih
* * 3/4 inci kunyit hidup
* * sedikit garam kasar
* * 1/2 gengam ikan bilis - rendam kejap dan toskan
Cara :
1. Cuci bersih2 patin dengan cara perap dengan asam jawa @ jus limau + garam dan biarkan dalam 15 minit. Cuci kembali dan toskan. Dan ulangi sekali lagi langkah tadi.
2. Rebus pucuk ubi sekejap hingga bertukar warna hijau gelap dan toskan kemudian potong2. Ketepikan.
3. Kisar halus bahan2 bertanda * dan satukan dengan santan, serai yang dititik dan asam keping dan masak atas api perlahan hingga mendidih. Masukkan patin dan biar mendidih 2 - 3 minit.
4. Boleh tambah garam (jika perlu), kiub ikan bilis dan secubit gula. Masak untuk 1 - 2 minit lagi dan dan masukkan pucuk ubi dan kacau perlahan, biarkan 2 minit dan boleh matikan api.
5. Sedap dimakan dengan nasi panass...
0 comments:
Post a Comment